Przedawkowanie witamin – znamy konsekwencje.

Polki i Polacy coraz częściej sięgają po witaminy. Kiedy odczuwają początki choroby, kiedy przesadzą z ilością spożytego alkoholu, lub gdy po prostu chcą mieć pewność, że nie posiadają żadnych braków w organizmie, by zapewnić sobie długie i zdrowe życie. Jednak wielu z nich nie zdaje sobie sprawy, że przedawkowanie witamin może mieć równie negatywne skutki co ich niedobór.

Co się dzieje z witaminami w organizmie?

Zbyt duże stężenie witamin powoduje, że wątroba zaczyna je magazynować, co może się okazać dla niej toksyczne. Każda witamina ma odrębną funkcję w organizmie, a przedawkowanie każdej z nich objawia się  na różne sposoby.

Przedawkowanie witaminy C

Ludzie najczęściej sięgają po witaminę  C. Jest ona najpopularniejszą witaminą, znaną też pod nazwą kwas askorbinowy. Gdy zaczyna się sezon na grypę, chętnie po nią sięgamy gdyż jest ona jedną z cegiełek odpowiedzialnych za system odpornościowy. Zażycie 2000mg tego suplementu prowadzi do przedawkowania, które objawia się biegunką, zawrotami głowy oraz bólem nerek spowodowanym przez tworzenie się kamienia nerkowego.

Witamina D, czy w nadmiarze szkodzi?

W okresie zimowym, kiedy zaczyna nam brakować promieni słonecznych jesteśmy narażeni na niedobory witaminy D. Niektórzy jednak w celu profilaktyki zażywają ją w formie  tabletek również w lecie, czasem zupełnie niepotrzebnie. Przedawkowanie tej witaminy prowadzi do przenoszenia wapnia z kości do tkanek miękkich oraz nerek co może okazać się niebezpieczne dla zdrowia.

Skutki zbyt dużych dawek witamin E i A w diecie i suplementacji

Kolejną witaminą, której przedawkowanie niesie nieprzyjemne skutki, jest witamina E. Jest to element, który spożywamy wraz z mięsiwem czy jajami, a jej niedobór jest rzadkością w dzisiejszych czasach, stąd suplementacja może prowadzić do jej nadmiaru. Duże ilości tej substancji w naszym organizmie prowadzą do rozrzedzenia krwi i upośledzenia krzepliwości, a w krytycznym stadium nawet do powstawania nowotworów.

Natomiast przedawkowując witaminę A narażamy się na uszkodzenia wątroby oraz kości. Całkowite wydalenie tej witaminy jest możliwe tylko poprzez całkowite zmetabolizowanie jej przez wątrobę.

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *