Przedawkowanie witamin – znamy konsekwencje.

Polki i Polacy coraz częściej sięgają po witaminy. Kiedy odczuwają początki choroby, kiedy przesadzą z ilością spożytego alkoholu, lub gdy po prostu chcą mieć pewność, że nie posiadają żadnych braków w organizmie, by zapewnić sobie długie i zdrowe życie. Jednak wielu z nich nie zdaje sobie sprawy, że przedawkowanie witamin może mieć równie negatywne skutki co ich niedobór.

Co się dzieje z witaminami w organizmie?

Zbyt duże stężenie witamin powoduje, że wątroba zaczyna je magazynować, co może się okazać dla niej toksyczne. Każda witamina ma odrębną funkcję w organizmie, a przedawkowanie każdej z nich objawia się  na różne sposoby.

Przedawkowanie witaminy C

Ludzie najczęściej sięgają po witaminę  C. Jest ona najpopularniejszą witaminą, znaną też pod nazwą kwas askorbinowy. Gdy zaczyna się sezon na grypę, chętnie po nią sięgamy gdyż jest ona jedną z cegiełek odpowiedzialnych za system odpornościowy. Zażycie 2000mg tego suplementu prowadzi do przedawkowania, które objawia się biegunką, zawrotami głowy oraz bólem nerek spowodowanym przez tworzenie się kamienia nerkowego.

Witamina D, czy w nadmiarze szkodzi?

W okresie zimowym, kiedy zaczyna nam brakować promieni słonecznych jesteśmy narażeni na niedobory witaminy D. Niektórzy jednak w celu profilaktyki zażywają ją w formie  tabletek również w lecie, czasem zupełnie niepotrzebnie. Przedawkowanie tej witaminy prowadzi do przenoszenia wapnia z kości do tkanek miękkich oraz nerek co może okazać się niebezpieczne dla zdrowia.

Skutki zbyt dużych dawek witamin E i A w diecie i suplementacji

Kolejną witaminą, której przedawkowanie niesie nieprzyjemne skutki, jest witamina E. Jest to element, który spożywamy wraz z mięsiwem czy jajami, a jej niedobór jest rzadkością w dzisiejszych czasach, stąd suplementacja może prowadzić do jej nadmiaru. Duże ilości tej substancji w naszym organizmie prowadzą do rozrzedzenia krwi i upośledzenia krzepliwości, a w krytycznym stadium nawet do powstawania nowotworów.

Natomiast przedawkowując witaminę A narażamy się na uszkodzenia wątroby oraz kości. Całkowite wydalenie tej witaminy jest możliwe tylko poprzez całkowite zmetabolizowanie jej przez wątrobę.

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *